Over mij

Mijn naam is Sanne de Laat

In 2021 ben ik mijn bedrijf gestart met workshops, scholing en coaching omdat ik graag bijdraag aan de persoonlijke ontwikkeling van collega artsen en nieuwe ouders. Ik ben opgeleid als arts maatschappij + gezondheid en coach.
Naast mijn werk als coach en docent werk ik zo’n 16 uur per week bij een GGD als beleidsadviseur Kansrijke Start en als praktijkopleider voor (jeugd)artsen in opleiding. Ik heb ruime ervaring als jeugdarts op het consultatiebureau en heb ook op een Natuurlijk Spreekuur gewerkt. In maart 2022 ben ik gepromoveerd.

Mijn medische kennis, coachingsvaardigheden en persoonlijke ervaring bij zwangerschap, geboorte en het ouderschap zijn een mooie combinatie.

Laten we samen zoeken naar balans tijdens de tropenjaren.

Ik werd moeder

Ik ben getrouwd en moeder van vier jonge kinderen. Het duurde ongeveer een jaar voordat ik in 2013 voor de eerste keer zwanger werd. Helaas bleek op de eerste echo dat het kindje niet goed was gegroeid en deze eerste zwangerschap eindigde in een miskraam. In die tijd werkte ik net als jeugdarts op het consultatiebureau.

Kort daarna was ik weer zwanger en deze zwangerschap ging goed. Toch durfde ik me niet zo goed voor te stellen hoe het zou gaan zijn met een baby in huis. In 2014 werd Julia geboren na een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bevallen in een ziekenhuis was toen voor mij een logische keuze.

In 2016 werd onze tweede dochter Roos geboren. Deze bevalling ging snel en we besloten om niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Ik voelde tijdens deze bevalling een oerkracht die zich moeilijk laat omschrijven. Door diep in mijn lijf te zakken, te ademen en te voelen gaf ik geboorte. Ik zat heerlijk in mijn eigen bubbel. Deze bevalling was voor mij een superbekrachtigende ervaring die ik vele vrouwen gun.

Tijdens mijn volgende zwangerschap smulde ik weer van allerlei cursussen en een retraite voor zwangeren. Mijn derde bevalling van Bram in 2019 ging ook vlot en vond thuis plaats in een bad in de woonkamer. Het warme water hielp om te ontspannen. Al was het best een klus om het bad te vullen met genoeg warm water.

En nu mocht ik onlangs weer geboorte geven. Wat bijzonder om nog een keer zwanger te zijn, met alle kennis en ervaring die ik afgelopen jaren heb opgedaan. Het blijft magisch dat er weer een kindje groeide in mijn buik. Ik wilde er graag de tijd voor nemen en heb bij 27 weken vakantie genomen en ben daarna met verlof gegaan. Dat was heel fijn. Op 17 oktober 2023 is Gijs thuis geboren.

Iedere zwangerschap en geboorte is een unieke reis.

Het zijn tropenjaren

Ons leven is best druk met vier kinderen, mijn ambities en een partner met een flinke baan. Het combineren van gezin en werk blijft ook voor mij een uitdaging. Gelukkig wonen onze ouders vlakbij. Zij passen vaak op.
Er wordt veel verwacht door de maatschappij, mijn omgeving, mijn kinderen en op de eerste plaats ook door mezelf. Sinds de komst van Bram voel ik extra behoefte aan stilte en oplaadtijd. Ik ontspan door te wandelen, yoga en meditatie. Ook schilder ik graag. Dat helpt mij om uit mijn hoofd te komen. Ik heb veel gehad aan begeleiding door een coach. Zij heeft me gesteund om mijn eigen pad te kiezen.

Waarom ik de eerste 1000 dagen zo belangrijk vind

Tijdens mijn opleiding en werk als jeugdarts heb ik veel kennis opgedaan. Zo ontdekte ik steeds meer wat een enorme impact de zwangerschap, bevalling en eerste kindertijd hebben op de ontwikkeling van een kind. Bij de abcd-studie deed ik onderzoek naar de invloed van stress en depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van kinderen. Het werd me steeds meer duidelijk uit onderzoek en vanuit de spreekkamer: de eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor het leven. Ik wil daarom graag meer aandacht geven aan deze belangrijke periode. Daar mogen we echt meer tijd en ruimte voor maken. 

Gevoelig met een sterke wil

Alle kennis die ik tijdens opleiding en onderzoek heb opgedaan kan helpend zijn. Maar met alleen kennis komen we er niet. Ik combineer deze kennis graag met mijn gevoel. Ik zet mijn hooggevoeligheid graag in als een kracht, al kan ik er soms ook best last van hebben. Veel artsen zijn gewend om vanuit het hoofd te leven, het zijn vaak perfectionistische doorzetters die het moeilijk vinden om rust te nemen.

Ik werk het liefst vanuit hoofd, hart en buik. Onze intuïtie kan ons veel zeggen. Het is een kunst om daar (weer) naar te luisteren, te ontspannen en te vertrouwen. Want veel van ons weten, zit al in ons. Opgeslagen vanuit onze voorouders en geprogrammeerd in de eerste 1000 dagen van ons leven. Wat geef jij door aan de generaties die na jou komen?

Mijn carrièrepad

 • Gymnasium in Oosterhout
 • Geneeskunde UMC Utrecht
 • Anios kinder-en jeugdpsychiatrie UMC Utrecht
 • Jeugdarts GGD Hart voor Brabant
 • Opleiding tot arts maatschappij + gezondheid (2e fase in het AMC, onderzoek bij acbd-studie)
 • Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)
 • Promotieonderzoek Tranzo Tilburg University (Evaluatie aanpak Kind naar Gezonder Gewicht in ’s-Hertogenbosch, zie animatie)
 • Opleiding tot praktijkopleider, coachen van aios
 • Opleiding kunstzinnig dynamisch coachen bij de Kleine Tiki
 • Basismodule Academie Antroposofische Gezondheidszorg
 • Cursus Leerbegeleider voor artsen maatschappij + gezondheid
Even opladen…. Bijvoorbeeld met een meditatie.

Neem contact met me op

om verder kennis te maken

8 + 2 =

Sanne de Laat
06-15596741

info@sannedelaat.nl

BTW NL003872739B44
KvK 83776621